woensdag 14 september 2011

GroenLinks en debat over uitspraak Hillen missie Kunduz is militair

GroenLinks is onaangenaam verrast over de uitspraken van minister Hans Hillen (Defensie) waarin hij zegt dat de politietrainingsmissie naar Kunduz in Afghanistan een militaire missie is. De partij wil daar graag opheldering over en heeft, naast een brief, een debat gevraagd met minister Hillen en minister-president Mark Rutte.

Een voorlichter van de partij zegt dat “GroenLinks vindt dat de geloofwaardigheid van de minister in het geding is. Het is de zoveelste blunder van minister Hillen, hij is inmiddels een blok aan het been geworden van de minister-president.”

De partij vindt de uitspraken en het optreden van Hillen "ondermijnend voor het draagvlak van de missie, terwijl in Afghanistan onze mensen in moeilijke omstandigheden aan hun missie zijn begonnen".

GroenLinks is van mening dat de Tweede Kamer er op moet kunnen vertrouwen dat de minister zijn werk goed doet. “Minister Hillen moet met gezag opereren en zorgvuldig zijn woorden kiezen. Dat heeft hij nu niet gedaan.”

De oppositiepartij, die onder strikte voorwaarden heeft ingestemd met de missie, zegt zich er "terdege van bewust te zijn" dat militairen noodzakelijk zijn bij de uitvoering van de missie in Afghanistan.

“De missie moet onder moeilijke omstandigheden worden uitgevoerd en daarvoor is de bescherming van militairen noodzakelijk.”

Dat neemt volgens de partij echter niet weg dat de aard van de missie civiel is: “De militairen zijn in Afghanistan om civiele politie op te leiden. Hier creëert de minister van Defensie verwarring over. Daar wil GroenLinks opheldering over."

De PvdA, D66 en de ChristenUnie reageerden verbaasd en geërgerd op de uitlating van minister Hillen.

De SP en gedoogpartner PVV, die beide tegen de missie zijn, zijn het juist eens met de uitspraak van Hillen, omdat ze vinden dat hij gelijk heeft.

Het debat over de uitspraak van Hillen dat de politiemissie in Kunduz “vooral militair” is vindt donderdagavond plaats.

Zie ook:
Kamerdebat uitspraak Hillen “militaire missie” Kunduz 15 september
Hillen noemt politiemissie Kunduz vooral militair van aard