dinsdag 29 maart 2011

GroenLinks ontevreden over brief kabinet politietrainingsmissie Kunduz

29-03-2011: GroenLinks kan zich nog niet vinden in de brief die het kabinet maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

“Het kabinet laat in de brief zien dat het de voorwaarden van de Tweede Kamer serieus neemt maar een aantal toezeggingen is nog niet of onvolledig ingevuld,” zo meent de partij.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is van mening: “Nog niet alles is geregeld. Er zitten hiaten in de brief en ik zou zeggen tegen het kabinet: pak het op en regel het. Er moeten wat schepjes bovenop.”

De partij zet nog steeds vraagtekens bij de duur van de basistraining en de aanvullende training, zo verklaart een woordvoerder van Jolande Sap.

“Het kabinet heeft een compleet trainingsprogramma van achttien weken voor de Afghaanse rekruten toegezegd, maar in de brief wordt niet duidelijk hoe het kabinet er voor gaat zorgen dat de agenten, na de Nederlandse basisopleiding, ook de aanvullende training krijgen.”

Daarnaast heeft GroenLinks onder meer vragen over het moment waarop de trainingen starten en de wijze waarop Nederland de agenten na hun opleiding blijft monitoren.

De vragen van de verschillende fracties zullen nog beantwoord moeten worden, wanneer de brief besproken wordt in de Tweede Kamer.

Sap zegt: “We gaan er vanuit dat het kabinet de missie vorm wil geven zoals toegezegd aan de Tweede Kamer.”

GroenLinks steunde het kabinetsbesluit om een politietrainingsmissie naar Kunduz te sturen, waardoor de regering een Kamermeerheid voor het plan kreeg. Gedoogpartner PVV gaf namelijk geen steun aan de missie.

In april 2010 had de partij samen met D66 de regering gevraagd om de mogelijkheden van een civiele politietraining en -opleiding in Afghanistan te onderzoeken (de motie-Peters/Pechtold).

Naast de eis dat de training wordt verlengd en verzwaard met alfabetisering, wetskennis en mensenrechten wil de partij dat de agenten na hun opleiding niet worden ingezet voor aanvalsdoeleinden.


Jolande Sap tijdens het Kamerdebat, Kunduzdebat, van 27 januari. Ze benadrukt dat haar partij streeft naar een beter toekomstperspectief voor Afghanen, en brengt de voorwaarden van haar partij onder woorden om de politietrainingsmissie te steunen.